cebula,

Wątróbka smażona z cebulą

piątek, sierpnia 22, 2014 MM 2 Comments

Dla niektórych to szybki i tani obiad, dla innych rarytas i smakołyk, a dla kolejnej grupy coś, do czego nie mogą się przekonać. Wynika z tego, że wątróbka z cebulą może godzić albo dzielić.
Ci, którzy wątróbki nie lubią pamiętać jednak powinni, że to niedrogie mięso bogate jest w żelazo - w jej stugramowej porcji znajduje się niemal 10 mg, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka.



Składniki
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • pół litra mleka
  • trzy duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do panierowania

Sposób wykonania



Wątróbki myjemy i wycinamy błony.  By mięso straciło nieco swój charakterystyczny zapach, namaczamy je w mleku, odstawiając w chłodne miejsce. Po godzinie wątróbkę osuszamy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące. Na tym etapie nie solimy, ponieważ sól sprawia, że wątróbka staje się twarda. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5-7 minut z każdej strony, aż przestanie się z niej sączyć krew.
Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w paski cebulę. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wątróbkę uwielbiam i lubię w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń