Desery i ciasta,

Rogaliki półfrancuskie z powidłami śliwkowymi

czwartek, marca 26, 2015 MM 2 Comments

Czy pieczenie słodkości musi być wyższą szkołą kulinarnej jazdy? Absolutnie nie! Wystarczy tylko odpowiedni przepis, który w prosty sposób, i co ważne bezstresowo, doprowadzi nas do sukcesu. Oto nieskomplikowany przepis na rogaliki półfrancuskie z powidłami śliwkowymi (lub ulubionymi owocami).



Składniki 
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2,5 g drożdży suszonych
  • 4 szklanki mąki pszennej tyk 450 - 550
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka dobrego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • gęste powidła śliwkowe (ok. 1 słoik)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania
Do śmietany dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. Masło (odłożyć ok. 5 dag.) posiekać z przesianą przez sito mąką po czym dodać śmietanę, żółtka, cukier waniliowy i sól. Wszystko razem wyrobić, ale dość szybko, by jak najmniej ogrzewać ciasto. Z ciasta wałkować koła (im większe koło, tym większe będą rogaliki) o grubości około 3-5 mm. Każdy kroić na 8 trójkątów. Pozostawione wcześniej masło stopić i smarować nim każdy trójkąt. Na trójkąty ciasta od grubszej strony nakładać powidła (ok. łyżeczkę) i zwijać do środka, formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor około 25-30 minut w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu rogale posypać cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bożenka:Mam pytanie- w przepisie jest napisane 2,5 g drożdży suchych.Czy to pprzypadkiem nie jest błąd? Może to ma być 2,5 dkg?Ja dopiero teraz pytam, bo chciałabym je jutro zrobić i jakoś tak mi te drożdże nie pasują...Jak zważyć pół grama ... Ale wyglądają świetnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń