Boże Narodzenie,

Kaczka pieczona z rozmarynem i jabłkami

środa, marca 25, 2015 MM 2 Comments

Pieczona kaczka to klasyk polskiej kuchni. I w sumie nie wiadomo dlaczego tak rzadko gości na naszych stołach. Tak naprawdę pojawia się od święta. Być może właśnie święta (albo wyjątkowy obiad w gronie całej rodziny) są dobrą okazją, by o kaczce sobie przypomnieć? Oto najprostsza receptura na to danie.



Składniki
  • 1 kaczka
  • 1/2 kg owoców do wyboru (jabłka, śliwki lub brzoskwinie)
  • sól, pieprz
  • rozmaryn (może być majeranek)
  • rękaw foliowy do pieczenia

Sposób przygotowania
Kaczka powinna być bez szyi, z usuniętymi zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra. Kaczkę myjemy i osuszamy, a z jej wnętrza usuwamy nadmiar tłuszczu.
Gdy będzie gotowa, nacieramy ją z wierzchu i od środka solą, pieprzem i rozmarynem, po czym faszerujemy wybranymi owocami. Otwór przy kuperku spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Tak przygotowana tuszka powinna postać ok. 5 godzin w chłodnym miejscu.
Kaczkę wkładamy do rękawa foliowego (dzięki temu pozostanie idealnie miękka) i układamy w brytfance. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 godziny.  Po tym czasie rozcinamy rękaw odsłaniając mięso i polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem z dna brytfanny. Wstawiamy kaczkę ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, by skórka stała się chrupiąca. 
Kaczkę podajemy z surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami. Smacznego!






 

2 komentarze: