buraki,

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

niedziela, marca 22, 2015 MM 4 Comments

Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest świetnym dodatkiem na wielkanocny stół, choć oczywiście można ją jadać o każdej porze roku. Komponuje się z wędlinami, mięsami czy jajkami. Jej ostrość regulować można zawartością chrzanu, który dodaje się do bazy, czyli buraków.



Składniki
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 10 dag utartego chrzanu
  • 3 łyżki octu winnego lub sok z połowy cytryny z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
Buraki w łupinach ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraki wymieszać z chrzanem i doprawić do smaku cytryną, cukrem solą i pieprzem. Ćwikłę schłodzić, najlepiej przez noc. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Robiliśmy w domu ćwikłę w zeszłym roku, ale nie wyszła nam taka jak chcieliśmy. W tym roku mieliśmy kupić jak to robiliśmy do zeszłego roku, ale może spróbuję jeszcze raz. Twoja wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina chrzanu? Jeśli nie macie domowego i dodajecie chrzan ze sklepu, zwróćcie uwagę na jego jakość. Buraki muszą być gotowane w łupinach. Można je też upiec. Powodzenie w przygotwaniu

      Usuń
  2. Świetna rzecz

    OdpowiedzUsuń