Brownie,

Ciasto czekoladowo-serowe z malinami

poniedziałek, września 01, 2014 Anonimowy 1 Comments

Wyjątkowe serowo czekoladowe ciasto. Najlepsze, jakie można sobie wymarzyć, gdy tylko za oknem robi się chłodno. Zamiast malin można dodać drylowane wiśnie lub eksperymentować z innymi owocami. W każdej wersji smakuje wyśmienicie z gorącą czekoladą albo kawą w ulubionej wersji.



Składniki
Na okrągłą blaszkę ok. 25 cm
Wyższe (lub większa blaszka) ciasto wymaga podwojenia składników

Ciasto czekoladowe
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g mąki

Masa serowa
  • 200 g twarogu mielonego
  • 1 jajko
  • 50 cukru pudru

Do posypania
  • maliny

Sposób wykonania

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy będzie puszyste, dodawać pojedynczo jajka. Dodać mąkę i wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ew. w mikrofali) i ostudzoną czekoladę, ciągle miksując.

W osobnym naczyniu utrzeć ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko. 

3/4 ciasta czekoladowego wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie wyłożyć masę serową i kolejno na wierzch kłaść łyżką pozostałą masę czekoladową. Fantazyjne wzorki zrobione widelcem uatrakcyjnią wygląd ciasta. Wierzch obficie posypać malinami.
Piec przez 50 - 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto smakuje wyjątkowo na ciepło np. gałką lodów lub na zimno z ciepłym puree z malin. Smacznego!



1 komentarz: