Brownie,
Składniki
Na okrągłą blaszkę ok. 25 cm
Wyższe (lub większa blaszka) ciasto wymaga podwojenia składników
Ciasto czekoladowe
Masa serowa
Do posypania
Sposób wykonania
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy będzie puszyste, dodawać pojedynczo jajka. Dodać mąkę i wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ew. w mikrofali) i ostudzoną czekoladę, ciągle miksując.
W osobnym naczyniu utrzeć ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko.
3/4 ciasta czekoladowego wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie wyłożyć masę serową i kolejno na wierzch kłaść łyżką pozostałą masę czekoladową. Fantazyjne wzorki zrobione widelcem uatrakcyjnią wygląd ciasta. Wierzch obficie posypać malinami.
Piec przez 50 - 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto smakuje wyjątkowo na ciepło np. gałką lodów lub na zimno z ciepłym puree z malin. Smacznego!
Ciasto czekoladowo-serowe z malinami
Wyjątkowe serowo czekoladowe ciasto. Najlepsze, jakie można sobie wymarzyć, gdy tylko za oknem robi się chłodno. Zamiast malin można dodać drylowane wiśnie lub eksperymentować z innymi owocami. W każdej wersji smakuje wyśmienicie z gorącą czekoladą albo kawą w ulubionej wersji.Składniki
Na okrągłą blaszkę ok. 25 cm
Wyższe (lub większa blaszka) ciasto wymaga podwojenia składników
Ciasto czekoladowe
- 2 jajka
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
- 100 g cukru pudru
- 60 g mąki
Masa serowa
- 200 g twarogu mielonego
- 1 jajko
- 50 cukru pudru
Do posypania
- maliny
Sposób wykonania
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy będzie puszyste, dodawać pojedynczo jajka. Dodać mąkę i wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ew. w mikrofali) i ostudzoną czekoladę, ciągle miksując.
W osobnym naczyniu utrzeć ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko.
3/4 ciasta czekoladowego wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie wyłożyć masę serową i kolejno na wierzch kłaść łyżką pozostałą masę czekoladową. Fantazyjne wzorki zrobione widelcem uatrakcyjnią wygląd ciasta. Wierzch obficie posypać malinami.
Piec przez 50 - 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto smakuje wyjątkowo na ciepło np. gałką lodów lub na zimno z ciepłym puree z malin. Smacznego!
musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń