krewetki,
Składniki
(dla dwóch osób)
Sposób przygotowania
Na gorący olej wrzucamy rozbitą trawę cytrynową i pokrojone drobno chili. Po chwili smażenia dodajemy oczyszczone krewetki, doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Po ok. 3 minutach krewetki są gotowe.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, po czym mieszamy go z pokrojoną w drobne paski sałatą lodową.
Krewetki podajemy z makaronem. Smacznego!
Makaron ryżowy z krewetkami na ostro
Bywa, że gotowanie obiadu staje się prawdziwą udręką. Z drugiej jednak strony tuż po powrocie z pracy żołądek domaga się czegoś ciepłego i smacznego. Pomysłem na szybki i nieskomplikowany, a zarazem wprawiający w dobry humor posiłek, z pewnością może być makaron ryżowy z krewetkami na ostro. Wystarczy kilka minut i danie jest gotowe.Składniki
(dla dwóch osób)
- ok. 250 g świeżych krewetek (mogą być mrożone)
- kawałek trawy cytrynowej
- pół papryczki chili
- dwie łyżki soku z limonki
- sól
- łyżka oleju rzepakowego
- opakowanie makaronu ryżowego
- kilka liści sałaty lodowej
Sposób przygotowania
Na gorący olej wrzucamy rozbitą trawę cytrynową i pokrojone drobno chili. Po chwili smażenia dodajemy oczyszczone krewetki, doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Po ok. 3 minutach krewetki są gotowe.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, po czym mieszamy go z pokrojoną w drobne paski sałatą lodową.
Krewetki podajemy z makaronem. Smacznego!
0 komentarze: