barszcz ukraiński,

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

sobota, listopada 01, 2014 Anonimowy 1 Comments

Pełen smaków barszcz ukraiński w Polsce miewa wiele wersji. D tej zupy lubimy dodawać koncentrat pomidorowy, fasolę lub grzyby, choć na Ukrainie barszcz z fasolą nazywa się "barszczem czernihowskim". Tradycyjnie gotowany jest z burakami, kapustą i ziemniakami.




Składniki 
(na 4–6 porcji)
  • 2 uda kurczaka
  • 4 średnie buraki
  • duża marchewka
  • duży korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek białej kapusty
  • 1/3 selera korzeniowego
  •  5 średnich ziemniaków
  • 20 dag białej fasoli "Jaś"
  • 30 dag. fasolki szparagowej
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • śmietana do zupy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Uda kurczaka oczyścić i włożyć do zimnej wody, dodać pokrojoną drobno marchew, seler, pietruszkę i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz). Rosół gotować na małym ogniu.

Suchą fasolę należy przez kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej przez noc), po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
Buraki pokroić w słupki, a kapustę w drobne paski, wrzucić do rosołu. Gdy buraki będą miękkie, do wywaru dodać pokrojone w słupki ziemniaki i pokrojoną fasolkę szparagową. Na koniec zupę zakwasić sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną.
Smacznego!



1 komentarz: