barszcz ukraiński,
Składniki
(na 4–6 porcji)
Sposób przygotowania
Uda kurczaka oczyścić i włożyć do zimnej wody, dodać pokrojoną drobno marchew, seler, pietruszkę i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz). Rosół gotować na małym ogniu.
Suchą fasolę należy przez kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej przez noc), po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
Buraki pokroić w słupki, a kapustę w drobne paski, wrzucić do rosołu. Gdy buraki będą miękkie, do wywaru dodać pokrojone w słupki ziemniaki i pokrojoną fasolkę szparagową. Na koniec zupę zakwasić sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną.
Smacznego!
Barszcz ukraiński z fasolką szparagową
Pełen smaków barszcz ukraiński w Polsce miewa wiele wersji. D tej zupy lubimy dodawać koncentrat pomidorowy, fasolę lub grzyby, choć na Ukrainie barszcz z fasolą nazywa się "barszczem czernihowskim". Tradycyjnie gotowany jest z burakami, kapustą i ziemniakami.Składniki
(na 4–6 porcji)
- 2 uda kurczaka
- 4 średnie buraki
- duża marchewka
- duży korzeń pietruszki
- niewielki kawałek białej kapusty
- 1/3 selera korzeniowego
- 5 średnich ziemniaków
- 20 dag białej fasoli "Jaś"
- 30 dag. fasolki szparagowej
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- śmietana do zupy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Uda kurczaka oczyścić i włożyć do zimnej wody, dodać pokrojoną drobno marchew, seler, pietruszkę i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz). Rosół gotować na małym ogniu.
Suchą fasolę należy przez kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej przez noc), po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
Buraki pokroić w słupki, a kapustę w drobne paski, wrzucić do rosołu. Gdy buraki będą miękkie, do wywaru dodać pokrojone w słupki ziemniaki i pokrojoną fasolkę szparagową. Na koniec zupę zakwasić sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną.
Smacznego!
Pyszna zupa. Smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuń