krewetki,
Składniki
(na jedną porcję)
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, na rozgrzanym oleju sezamowym szklimy pokrojony drobno czosnek (nie może się przypalić), po czym dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i pokrojony drobno imbir. Chwilę smażymy, po czym dodajemy krewetki i znów smażymy. Krewetki potrzebują ok. 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojony drobno szczypior i liście kolendry. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Krewetki na ostro z makaronem
Wyobraźcie sobie chwilę, kiedy chcecie zjeść zdrowo, sycąco i przy okazji efektownie. Krewetki z makaronem to najlepsza z rzeczy, jaka przychodzi mi w tej sytuacji na myśl. Jest jeszcze jedna zaleta tego dania - jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki (a nie jest ich wiele), robi się je błyskawicznie.Składniki
(na jedną porcję)
- garść krewetek (ok. 150 g)
- 150 g makaronu (najlepszy jest spaghetti)
- ząbek czosnku
- pół pęczka szczypioru
- niewielki kawałek imbiru (ok 2 mm)
- pół czerwonej papryki
- garść liści kolendry
- sól
- biały pieprz
- ostra papryka chili (u mnie w młynku)
- łyżka oleju sezamowego (lub oliwy)
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, na rozgrzanym oleju sezamowym szklimy pokrojony drobno czosnek (nie może się przypalić), po czym dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i pokrojony drobno imbir. Chwilę smażymy, po czym dodajemy krewetki i znów smażymy. Krewetki potrzebują ok. 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojony drobno szczypior i liście kolendry. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Wygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń