Rosół,

Prosta i delikatna zupa krem z selera

wtorek, lutego 24, 2015 Anonimowy 1 Comments

Zupy kremy prezentują się znakomicie na stole, szczególnie jeśli ich barwy są zbliżone do kolorów zastawy. Sprawdzą się wyjątkowo jako przystawka, a nawet jako danie główne. W wersji domowej będą świetnym posiłkiem. Może nawet polubią je dzieci?


Składniki
  • litr dobrego domowego rosołu (gotowanego na drobiu i warzywach; w wersji wegetariańskiej tylko na warzywach)
  • 30 dag selera - jeden sporej wielkości
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania
Najlepiej myśląc ugotowanie rosołu, zaplanować również ugotowanie kremu z selera. Po prostu musimy na etapie gotowania rosołu, dołożyć do niego dodatkowy seler. Drugim wyjściem jest ugotowanie w rosole selera (najlepiej pokroić go na mniejsze części). 
Gdy seler jest miękki, dodajemy ok. 1-1,5  litra rosołu i całość miksujemy, dodając sól i pieprz do smaku. Gęstość zupy i jej gładkość regulujemy zależnie od własnego gustu, dodając więcej lub mniej rosołu i blendując krócej lub dłużej. Im dłuższe miksowanie zupy, tym uzyskamy gładszy krem. Zupę można posypać prażoną cebulką, która dodaje uroku i chrupkości. Smacznego!

1 komentarz: