Rosół,
Prosta i delikatna zupa krem z selera
Zupy kremy prezentują się znakomicie na stole, szczególnie jeśli ich barwy są zbliżone do kolorów zastawy. Sprawdzą się wyjątkowo jako przystawka, a nawet jako danie główne. W wersji domowej będą świetnym posiłkiem. Może nawet polubią je dzieci?
Składniki
- litr dobrego domowego rosołu (gotowanego na drobiu i warzywach; w wersji wegetariańskiej tylko na warzywach)
- 30 dag selera - jeden sporej wielkości
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Najlepiej myśląc ugotowanie rosołu, zaplanować również ugotowanie kremu z selera. Po prostu musimy na etapie gotowania rosołu, dołożyć do niego dodatkowy seler. Drugim wyjściem jest ugotowanie w rosole selera (najlepiej pokroić go na mniejsze części).
Gdy seler jest miękki, dodajemy ok. 1-1,5 litra rosołu i całość miksujemy, dodając sól i pieprz do smaku. Gęstość zupy i jej gładkość regulujemy
zależnie od własnego gustu, dodając więcej lub mniej rosołu i blendując krócej lub dłużej. Im dłuższe miksowanie zupy, tym uzyskamy gładszy krem. Zupę można posypać prażoną cebulką, która dodaje uroku i
chrupkości. Smacznego!
Wspaniale podana!
OdpowiedzUsuń