Dania mięsne,

Aromatyczne i soczyste żeberka

wtorek, marca 03, 2015 Anonimowy 0 Comments

Mogą być podawane na słodko, słono i pikantnie. Mogą również być pieczone, duszone lub z grilla. Jak kto woli, bo żeberka w każdej wersji są wyśmienite. 
Podstawą jest oczywiście dobre mięso. Warto poprosić w sklepie o ładny kawałek żeberek, na którym jest sporo mięsa, inaczej przyjdzie nam oskubywać same kości, a przecież nie o to chodzi. Dobrze też, żeby nie były zbyt tłuste. Dobry produkt to połowa sukcesu. Jeśli wykorzystamy szybkowar, sukces okaże się też szybki do osiągnięcia. Zaczynamy!



Składniki
(na 4 porcje)
  • 1,5 kg. żeberek z dużą ilością mięsa
  • 4 cebule
  • marchewka
  • kawałek selera
  • dwa ząbki czosnku 
  • dwie łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania
Żeberka myjemy i dzielimy na części. Smarujemy pieprzem, solą, majerankiem i odstawiamy na godzinę. Na dno szybkowaru wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na gorący olej wrzucamy osuszone żeberka i obsmażamy je z każdej strony aż uzyskają złoty kolor - możemy to też zrobić na zwykłej patelni. Kiedy żeberka będą obsmażone, zalewamy je ok. 0,5 litrem wody, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na części marchew i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. Zamykamy szybkowar i całość zagotowujemy. Czas gotowania całej potrawy w szybkowarze to około 30 minut. Po ty czasie mięso jest idealnie miękkie i aromatyczne. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!


 
 



0 komentarze: