Dania mięsne,
Podstawą jest oczywiście dobre mięso. Warto poprosić w sklepie o ładny kawałek żeberek, na którym jest sporo mięsa, inaczej przyjdzie nam oskubywać same kości, a przecież nie o to chodzi. Dobrze też, żeby nie były zbyt tłuste. Dobry produkt to połowa sukcesu. Jeśli wykorzystamy szybkowar, sukces okaże się też szybki do osiągnięcia. Zaczynamy!
Składniki
(na 4 porcje)
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy i dzielimy na części. Smarujemy pieprzem, solą, majerankiem i odstawiamy na godzinę. Na dno szybkowaru wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na gorący olej wrzucamy osuszone żeberka i obsmażamy je z każdej strony aż uzyskają złoty kolor - możemy to też zrobić na zwykłej patelni. Kiedy żeberka będą obsmażone, zalewamy je ok. 0,5 litrem wody, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na części marchew i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. Zamykamy szybkowar i całość zagotowujemy. Czas gotowania całej potrawy w szybkowarze to około 30 minut. Po ty czasie mięso jest idealnie miękkie i aromatyczne. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Aromatyczne i soczyste żeberka
Mogą być podawane na słodko, słono i pikantnie. Mogą również być pieczone, duszone lub z grilla. Jak kto woli, bo żeberka w każdej wersji są wyśmienite.Podstawą jest oczywiście dobre mięso. Warto poprosić w sklepie o ładny kawałek żeberek, na którym jest sporo mięsa, inaczej przyjdzie nam oskubywać same kości, a przecież nie o to chodzi. Dobrze też, żeby nie były zbyt tłuste. Dobry produkt to połowa sukcesu. Jeśli wykorzystamy szybkowar, sukces okaże się też szybki do osiągnięcia. Zaczynamy!
Składniki
(na 4 porcje)
- 1,5 kg. żeberek z dużą ilością mięsa
- 4 cebule
- marchewka
- kawałek selera
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki oleju
- sól, pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy i dzielimy na części. Smarujemy pieprzem, solą, majerankiem i odstawiamy na godzinę. Na dno szybkowaru wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na gorący olej wrzucamy osuszone żeberka i obsmażamy je z każdej strony aż uzyskają złoty kolor - możemy to też zrobić na zwykłej patelni. Kiedy żeberka będą obsmażone, zalewamy je ok. 0,5 litrem wody, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na części marchew i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. Zamykamy szybkowar i całość zagotowujemy. Czas gotowania całej potrawy w szybkowarze to około 30 minut. Po ty czasie mięso jest idealnie miękkie i aromatyczne. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
0 komentarze: