krówki,
Krówki Usteckie produkowane są w Cafe Mistral. To kameralne miejsce w starej części miasta zwanej Starą osadą rybacką. Można tu zrelaksować się przy tradycyjnych słodyczach i przy oryginalnym smaku miejscowych ciągutek i krówek kruchych. Dzięki specjalnej przeszklonej ladzie, przy odrobinie szczęścia, można podejrzeć proces przygotowania oraz pakowania słodkości. Z czego się je robi? Z naturalnych składników: mleka, śmietanki, masła i cukru, jednak dokładna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą manufaktury. Masę gotuje się przez dwie godziny i przez następne dwie studzi, a następnie ręcznie kroi i pakuje. I choć pełny skład dla fanów słodkości (i konkurencji) pozostaje zagadką, bez problemu można rozszyfrować smaki i dodatki. Poza tradycyjnymi cukierkami mlecznymi są tu cukierki z żurawiną, orzechami, płatkami migdałów, albo z kandyzowaną skórką pomarańczy.
Po nazwie słodyczy wnioskować można, że szczycą się długą historią, jednak tak nie jest - ich produkcja zaczęła się zaledwie kilka lat temu. Właściciele Cafe Mistral stworzyli jednak produkt na tyle oryginalny, że szybko zaczął być rozpoznawalny w regionie, a nawet w Polsce.
Gdzie dokładnie dostać krówki, dowiecie się m.in. w Centrum Informacji Turystycznej.
Ustecka krówka - hit lata
Jest rzecz, której nad morzem się nie spodziewaliście, a której spróbować wręcz trzeba. To Ustecka Krówka - niebiańsko pyszne cukierki, które biją na głowę wszystkie krówki, jakie poznaliście do tej pory w Polsce.Krówki Usteckie produkowane są w Cafe Mistral. To kameralne miejsce w starej części miasta zwanej Starą osadą rybacką. Można tu zrelaksować się przy tradycyjnych słodyczach i przy oryginalnym smaku miejscowych ciągutek i krówek kruchych. Dzięki specjalnej przeszklonej ladzie, przy odrobinie szczęścia, można podejrzeć proces przygotowania oraz pakowania słodkości. Z czego się je robi? Z naturalnych składników: mleka, śmietanki, masła i cukru, jednak dokładna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą manufaktury. Masę gotuje się przez dwie godziny i przez następne dwie studzi, a następnie ręcznie kroi i pakuje. I choć pełny skład dla fanów słodkości (i konkurencji) pozostaje zagadką, bez problemu można rozszyfrować smaki i dodatki. Poza tradycyjnymi cukierkami mlecznymi są tu cukierki z żurawiną, orzechami, płatkami migdałów, albo z kandyzowaną skórką pomarańczy.
Po nazwie słodyczy wnioskować można, że szczycą się długą historią, jednak tak nie jest - ich produkcja zaczęła się zaledwie kilka lat temu. Właściciele Cafe Mistral stworzyli jednak produkt na tyle oryginalny, że szybko zaczął być rozpoznawalny w regionie, a nawet w Polsce.
Gdzie dokładnie dostać krówki, dowiecie się m.in. w Centrum Informacji Turystycznej.
0 komentarze: