buraczki,
Składniki
(na 4 porcje)
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy - łupiny schodzą niemal same. Burki ścieramy na większych oczkach taki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do buraków razem z sokiem z połowy cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami. Wszystko dobrze mieszamy.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się "przegryzły". Jest pyszna! Smacznego!
Jak zrobić buraczki na zimno?
Buraczki na ciepło czy na zimno, to jeden z częściej wybieranych dodatków obiadowych. Zdrowe i pyszne, czego więcej można wymagać od ulubionego dania?
Składniki
(na 4 porcje)
- 1 kg buraków
- jedna duża cebula
- dobrej jakości oliwa z oliwek (5 łyżek)
- pół cytryny
- sól, pieprz
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy - łupiny schodzą niemal same. Burki ścieramy na większych oczkach taki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do buraków razem z sokiem z połowy cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami. Wszystko dobrze mieszamy.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się "przegryzły". Jest pyszna! Smacznego!
Buraczki pasują jako dodatek do większości dań :)
OdpowiedzUsuń