dodatek do obiadu,
Uwaga! W tym przepisie nie wykorzystujemy gotowej marchewki z groszkiem ze słoika i groszku z puszki.
Przepis na 4 porcje
Pół szklanki wody pozostałej po marchwi gotujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę marchew i groszek. Gotujemy. Do pół szklanki wody pozostałej po marchwi dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dodajemy do marchewki z groszkiem. Dodajemy śmietanę, masło i gotujemy ok. 5 minut, pilnując (mieszając), by nic nie przywarło nam do dna. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody pozostałej z gotującej się marchwi, a gdy zbyt rzadki, dodajemy nieco mąki.
Smacznego!
Marchewka z groszkiem - wersja klasyczna
Klasyk znany od lat. Marchewka z groszkiem podana z ziemniakami i dodatkiem mięsnym (lub wegetariańskim) sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy, domowy smak.
Marchewka z groszkiem idealnie komponuje się z kurczakiem, pulpetami, rybami czy sznyclem.Uwaga! W tym przepisie nie wykorzystujemy gotowej marchewki z groszkiem ze słoika i groszku z puszki.
Przepis na 4 porcje
![]() |
Marchewka z groszkiem |
Składniki
- 0,5 kg marchewki (ok. 5 większych, już obranych)
- szklanka (może być więcej) zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Marchew obieram, myjemy, gotujemy ok. 25 minut do miękkości, po czym studzimy. Wywaru nie wylewamy. Groszek gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i również studzimy.Pół szklanki wody pozostałej po marchwi gotujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę marchew i groszek. Gotujemy. Do pół szklanki wody pozostałej po marchwi dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dodajemy do marchewki z groszkiem. Dodajemy śmietanę, masło i gotujemy ok. 5 minut, pilnując (mieszając), by nic nie przywarło nam do dna. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody pozostałej z gotującej się marchwi, a gdy zbyt rzadki, dodajemy nieco mąki.
Smacznego!
![]() |
Marchewka z groszkiem |
0 komentarze: