, , , , , , , , ,

Pulpety z kaszy pęczak i siekanego drobiu w pieczarkowym sosie



Składniki
  • 100 g kaszy pęczak (jeden worek)
  • 300 g piersi z kurczaka (dwie niewielkie)
  • jedno jajko
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych (można użyć bułki tartej)
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki mieszanki suszonych warzyw (można użyć świeżych)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.
  • łyżka mąki pszennej


Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa, studzimy. Piersi z kurczaka drobno siekamy. Łączymy kaszę, mięso, jajko, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub bułkę tartą.
W niewielkim garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy suszone warzywa. Jeśli używamy świeżych, będą się dłużej gotowały. Kroimy w paski pieczarki i wrzucamy do gotującej się wody. Zostawiamy na 5 minut. Z mięsnej masy formujemy pulpety, powinno wyjść 6 sporych rozmiarów. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, by ją zahartować dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, po czym wlewamy do pulpetów. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z sałatą, na przykład roszponką.
Smacznego...


1 komentarz: