Dania mięsne,
Składniki
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa, studzimy. Piersi z kurczaka drobno siekamy. Łączymy kaszę, mięso, jajko, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub bułkę tartą.
W niewielkim garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy suszone warzywa. Jeśli używamy świeżych, będą się dłużej gotowały. Kroimy w paski pieczarki i wrzucamy do gotującej się wody. Zostawiamy na 5 minut. Z mięsnej masy formujemy pulpety, powinno wyjść 6 sporych rozmiarów. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, by ją zahartować dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, po czym wlewamy do pulpetów. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z sałatą, na przykład roszponką.
Smacznego...
Pulpety z kaszy pęczak i siekanego drobiu w pieczarkowym sosie
Składniki
- 100 g kaszy pęczak (jeden worek)
- 300 g piersi z kurczaka (dwie niewielkie)
- jedno jajko
- 2 łyżki otrąb orkiszowych (można użyć bułki tartej)
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki mieszanki suszonych warzyw (można użyć świeżych)
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany 12 proc.
- łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa, studzimy. Piersi z kurczaka drobno siekamy. Łączymy kaszę, mięso, jajko, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub bułkę tartą.
W niewielkim garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy suszone warzywa. Jeśli używamy świeżych, będą się dłużej gotowały. Kroimy w paski pieczarki i wrzucamy do gotującej się wody. Zostawiamy na 5 minut. Z mięsnej masy formujemy pulpety, powinno wyjść 6 sporych rozmiarów. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, by ją zahartować dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, po czym wlewamy do pulpetów. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z sałatą, na przykład roszponką.
Smacznego...
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuń