buraczki,

Jak zrobić buraczki na zimno?

niedziela, września 25, 2016 mm 1 Comments

Buraczki na ciepło czy na zimno, to jeden z częściej wybieranych dodatków obiadowych. Zdrowe i pyszne, czego więcej można wymagać od ulubionego dania?



Składniki
(na 4 porcje)

  • 1 kg buraków
  • jedna duża cebula
  • dobrej jakości oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy - łupiny schodzą niemal same. Burki ścieramy na większych oczkach taki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do buraków razem z sokiem z połowy cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami. Wszystko dobrze mieszamy.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się "przegryzły". Jest pyszna! Smacznego!

1 komentarz: