Bez glutenu,

Wegetariańskie leczo z cieciorką

niedziela, sierpnia 21, 2016 mm 1 Comments

Papryka zalewa stragany i sklepy. Cukinii też mamy pod dostatkiem. Pora wykorzystać te składniki i zrobić z nich leczo. Tym razem inne, bezmięsne, co nie oznacza, że bez smaku. Wręcz przeciwnie.



Składniki


Na około 4 porcje
  • pół szklanki suchej ciecierzycy (można wykorzystać puszkę gotowej) Jak przygotować ciecierzycę -> KLIK 
  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • dwa ząbki czosnku 
  • pomidory w puszce
  • średnia cukinia
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w drobne paski, dodajemy sól, pieprz i chilli do smaku - wszystko wkładamy do garnka i zalewamy pomidorami w puszce. Gotujemy do miękkości. Można skorzystać z szybkowara, wtedy czas gotowania skraca się do ok. 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię i przykrywamy garnek na kolejne 15 minut. Cukinia stanie się miękka i jędrna, ale się nie rozgotuje. Na koniec dorzucamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę. Smacznego!






 


1 komentarz: