Boże Narodzenie,
Składniki
(na 6 porcji)
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę (zależy od ich wielkości). Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z wody, studzimy i kroimy w grubszą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy również śledzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (soli niezbyt wiele, śledzie są ciągle słone).
W średniej wielkości szklankach lub pucharkach układamy warstwowo: ziemniaki, buraki, cebulę i śledzie. Na koniec polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się "przegryzły". Jest pyszna! Smacznego!
Sałatka śledziowa na Boże Narodzenie
To propozycja na Boże Narodzenie, a raczej na Wigilię. Nieskomplikowana i smaczna, z zaledwie kilku składników. Jeśli zrobimy ją w małych porcjach, jak w tym przypadku, będzie dodatkowo bardzo efektowna.Składniki
(na 6 porcji)
- 6 płatów solonych śledzi typu matias
- dwa duże buraki
- dwa duże ziemniaki
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
- sól, pieprz
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę (zależy od ich wielkości). Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z wody, studzimy i kroimy w grubszą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy również śledzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (soli niezbyt wiele, śledzie są ciągle słone).
W średniej wielkości szklankach lub pucharkach układamy warstwowo: ziemniaki, buraki, cebulę i śledzie. Na koniec polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się "przegryzły". Jest pyszna! Smacznego!
0 komentarze: