dodatek do obiadu,

Marchewka z groszkiem - wersja klasyczna

środa, stycznia 11, 2017 mm 0 Comments

Klasyk znany od lat. Marchewka z groszkiem podana z ziemniakami i dodatkiem mięsnym (lub wegetariańskim) sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy, domowy smak.

Marchewka z groszkiem idealnie komponuje się z kurczakiem, pulpetami, rybami czy sznyclem.
Uwaga! W tym przepisie nie wykorzystujemy gotowej marchewki z groszkiem ze słoika i groszku z puszki.

Przepis na 4 porcje

Marchewka z groszkiem

Składniki


  • 0,5 kg marchewki (ok. 5 większych, już obranych)
  • szklanka (może być więcej) zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany do zup i sosów
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Marchew obieram, myjemy, gotujemy ok. 25 minut do miękkości, po czym studzimy. Wywaru nie wylewamy. Groszek gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i również studzimy.
Pół szklanki wody pozostałej po marchwi gotujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę marchew i groszek. Gotujemy. Do pół szklanki wody pozostałej po marchwi dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dodajemy do marchewki z groszkiem. Dodajemy śmietanę, masło i gotujemy ok. 5 minut, pilnując (mieszając), by nic nie przywarło nam do dna. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody pozostałej z gotującej się marchwi, a gdy zbyt rzadki, dodajemy nieco mąki.
Smacznego!


Marchewka z groszkiem


0 komentarze: