, , ,

Proste ciasto bananowe

Ciasto, które zawsze się udaje - przepisu na taki wypiek poszukuje wiele z nas. Po pierwsze z braku czasu nie mamy ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, po drugie - nie zawsze posiadamy umiejętności Magdy Gessler.  Ciasto bananowe jest szybkie w przygotowaniu, pyszne w smaku i, co najważniejsze, zawsze się udaje!

Ciasto bananowe


Składniki
  • 3 duże (lub 4 małe) dojrzałe banany
  • 200 g masła (lub oleju kokosowego) 
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ew. dwie łyżki stewii lub ksylitol)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich, ew. żurawiny

Sposób przygotowania

Masło (lub olej kokosowy) i masło orzechowe rozpuszczamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Do suchych składników dodajemy cukier, rozpuszczony tłuszcz z masłem kokosowym i rozgniecione widelcem na kawałki banany. Wszystko razem mieszamy, dodajemy orzechy lub żurawinę. Wkładamy do formy, najlepiej silikonowej  i pieczemy 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe

 

1 komentarz: