grochówka domowa,
Składniki
• 3 litry wody
• 200 g wędzonego boczku
• 300 g kiełbasy
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (nie wymaga moczenia)
• 5 ziemniaków
• 2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże marchewki
• 1 średnia pietruszka
• łyżka oleju do smażenia
• 3 łyżki majeranku
• liście laurowe, ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Groch płuczemy na sicie w zimnej wodzie. Do dość dużego garnka wrzucamy opłukany groch, pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko gotujemy ok. 40 minut. Kiedy zupa się gotuje, na patelni szklimy cebulę, na którą wrzucamy kiełbasę. Wszystko smażymy, po czym dodajemy majeranek. Cebulę z kiełbasą dodajemy do zupy. Kiedy groch się rozgotuje, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. I gotowe!
Grochówka dla każdego
To danie nieskomplikowane, idealne, kiedy za oknem wieje chłodem.
![]() |
fot. PK |
Składniki
• 3 litry wody
• 200 g wędzonego boczku
• 300 g kiełbasy
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (nie wymaga moczenia)
• 5 ziemniaków
• 2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże marchewki
• 1 średnia pietruszka
• łyżka oleju do smażenia
• 3 łyżki majeranku
• liście laurowe, ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzu
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Groch płuczemy na sicie w zimnej wodzie. Do dość dużego garnka wrzucamy opłukany groch, pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko gotujemy ok. 40 minut. Kiedy zupa się gotuje, na patelni szklimy cebulę, na którą wrzucamy kiełbasę. Wszystko smażymy, po czym dodajemy majeranek. Cebulę z kiełbasą dodajemy do zupy. Kiedy groch się rozgotuje, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. I gotowe!
Po takiej zupie każdy jest najedzony.
OdpowiedzUsuń