Boże Narodzenie,

Dorsz na liściach szpinaku - duet doskonały

środa, lutego 13, 2013 Anonimowy 0 Comments

O wartościach odżywczych ryb nikogo nie trzeba przekonywać. Szpinak natomiast jest jednym z najzdrowszych warzyw. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! Te dwa składniki to dla mnie duet doskonały.




Jak to zrobić - Przepis
Składniki

  • Dorsz - jeden filet na jedną osobę, wielkość zależy od upodobań
  • Świeże liście szpinaku - pakowany jest zwykle w niewielkie pudełka. Jedno powinno wystarczyć na dwie porcje
  • Dwa ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz
Masło rozpuścić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i chwilę smażyć, uważając by się nie przypalił.
Włożyć oczyszczone (umyte) liście szpinaku, po chwili zmniejsza swoja objętość. Posolić je i popieprzyć.
Rybę oczyścić, posolić, popieprzyć (można skropić sokiem z cytryny) i ugotować na parze. Jeśli ktoś lubi rybę smażona, można usmażyć ją na niewielkiej ilości oleju, wcześniej obtaczając w mące.

Na talerzu układamy liście szpinaku, a na nich gotową rybę. Skrapiamy dobrą oliwą z oliwek.
Smacznego!


0 komentarze: