Cukinia,
Cukinia wspaniale komponuje się z różnymi mięsami, można ją też jadać solo, na przykład w sosie śmietanowym z makaronem.
Składniki
Sposób wykonania
Cukinię kroimy w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię. Kiedy będzie al dente, solimy i doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i ulubiony (ugotowany według przepisu na opakowaniu) makaron. Smacznego!
Cukinia w sosie śmietanowym
Uśmiecha się do nas niemal z każdego straganu z warzywami. Piękna, zielona, błyszcząca... Ma wspaniały smak, mnóstwo witamin i bardzo mało kalorii. 100 g cukinii to zaledwie 15 kalorii. Bezkarnie mogą ją jeść nawet osoby będące na diecie.Cukinia wspaniale komponuje się z różnymi mięsami, można ją też jadać solo, na przykład w sosie śmietanowym z makaronem.
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 łyżki śmietany 12 proc. (lub 3 łyżki jogurtu greckiego)
- sól, pieprz (i inne ulubione przyprawy)
- łyżka oleju
- makaron
Sposób wykonania
Cukinię kroimy w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię. Kiedy będzie al dente, solimy i doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i ulubiony (ugotowany według przepisu na opakowaniu) makaron. Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńto chyba najlepsze warzywo ;)
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuń