Barszcz,
Składniki
Ciasto
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Grzyby zalać wrzącą wodą i gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą, pieprzem i dodać grzyby. Całość chwilę przesmażyć razem.
Ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty wielkości około 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz, po czym złożyć rogi i skleić dokładnie boki. Powstały trójkąt skleić po przeciwległych rogach. Tak powstaje "uszko".
Gotowe uszka wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!
Jak zrobić wigilijne uszka - krok po kroku
Wigilijny barszcz jest trochę niedokończony, jeśli nie pływają w nim uszka. Ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a jeśli kuchennego do wyrabiania ciasta użyjemy robota, zaoszczędzimy cenne przedświąteczne minuty.Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki (u mnie pół szklanki pszennej i pół szklanki typ 650 i pół szklanki pełnoziarnistej z orkiszu)
- gorąca woda
- szczypta soli
- 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Grzyby zalać wrzącą wodą i gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą, pieprzem i dodać grzyby. Całość chwilę przesmażyć razem.
Ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty wielkości około 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz, po czym złożyć rogi i skleić dokładnie boki. Powstały trójkąt skleić po przeciwległych rogach. Tak powstaje "uszko".
Gotowe uszka wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!
Świetne
OdpowiedzUsuń