chili,

Chrupiące kolby kukurydzy z masłem i chili

poniedziałek, września 22, 2014 Anonimowy 3 Comments

Wystarczy kilka chwil, by wyczarować słońce na talerzu. A ponieważ sezon na kukurydzę trwa w najlepsze, do czarowania posłużyć mogą nam złociste kolby. To proste danie wyśmienicie nadaje się na jesienną, wieczorną przekąskę albo na lunch.



Składniki
  • kolby kukurydzy (po jednej na osobę)
  • masło (wersji wegetariańskiej na oliwie z oliwek)
  • sól
  • suszone chili
  • ser cheddar

Sposób przygotowania
Każdą kolbę dzielimy na trzy części, wrzucamy je do gorącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut. Podgrzane kolby kukurydzy przekładamy na patelnię grillową i przez ok. 5 minut smażymy na rozgrzanym maśle, do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia kolby kukurydzy doprawiamy solą i posypujemy chili. Podajemy z tartym cheddarem. Smacznego!


3 komentarze: