Bez glutenu,

Ogórki małosolne

sobota, października 17, 2015 mm 0 Comments



To jeden z najprostszych i najlepszych dodatków do wszelkich dań obiadowych, śniadań i kolacji. Po prostu do wszystkiego.

Składniki
  • 1 kg młodych ogórków
  • ok. 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • mały korzeń chrzanu 
  • kilka liści chrzanu (opcjonalnie)
  • 5 gałązek kopru
  • pół łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie myjemy. Na spodzie szklanego słoja układamy liście chrzanu, a na nich ogórki. Powinny leżeć dość ciasno. Do naczynia wrzucamy czosnek, oczyszczony korzeń chrzanu, koper i gorczycę.
Zalewa: Gotujemy wodę z solą i kiedy ostygnie zalewamy nią ogórki - powinny być przykryte.
Każda gospodyni ma inne proporcje. Moim zdaniem najlepsze ogórki otrzymamy, gdy użyjemy 1,5 łyżki soli na każdy litr wody.
Dobrym patentem na przyspieszenie przygotowania ogórków jest zalanie ich gorącą zalewą. Zrobione wieczorem, powinny być gotowe na śniadanie. Smacznego!




0 komentarze: