Cafe latte,

Cafe latte - przepis krok po kroku

piątek, lutego 22, 2013 Anonimowy 5 Comments


Dla wielu osób Cafe latte to nie tylko kawa, ale również wspaniały deser. Zapominają jednak, że specjałem tym raczyć się można można nie tylko w popularnych i modnych kawiarniach, ale w zupełnie prosty sposób zrobić w domu. Wystarczy kawa, mleko i urządzenie do jego spieniania.

Cafe latte musi być podana w odpowiedni sposób. Nie obędzie się więc bez odpowiednich szklanek. Powinny być wysokie. W sklepach znajdziemy różne, jest w czym wybierać. 




By kawa się udała, musimy czymś spienić mleko.  W sklepach dostępne są proste ręczne spieniacze, takie jak ten na pierwszym zdjęciu z lewej strony. Jeśli będziemy z niego korzystać, najpierw musimy podgrzać mleko. Najodpowiedniejsza temperatura  to ok. 60 st. C. Spieniacz na zdjęciu w środku i po prawej stronie przypomina mały czajnik ze sprężyną w środku. Podłącza się go do prądu. Działa automatycznie - sam podgrzewa i spienia mleko. Ja korzystam właśnie z takiego.
W tym miejscu uwaga na temat mleka. Im jest bardziej tłuste, tym mleko będzie się bardziej pienić, a tym samym piana na kawie będzie większa. Ja w swojej kuchni korzystam z 1,5 proc., jednak 3 proc. będzie jeszcze lepsze.




Drugim krokiem jest zrobienie kawy
Polecam kawę ziarnistą. Najlepiej, jeśli posiadamy ekspres ciśnieniowy, w którym możemy zaparzyć espresso. Jeśli nie, kawę mielimy i zaparzamy w kawiarce. Kiedy i z tej metody nie możemy skorzystać, sprawdzi się nawet kawa rozpuszczalna (nie lubię i nie polecam, ale wiele osób ja pija). Do Cafe latte powinniśmy sporządzić (w wybrany sposób) filiżankę kawy.



Trzeci krok to wykonanie Cafe latte
Spienione i ciepłe mleko ostrożnie wlewamy do wysokiej szklanki, po czym cienkim strumyczkiem wlewamy do mleka gorącą kawę. Jeśli nie mamy wprawy, wykorzystajmy naczynie z dziubkiem. Mleko i kawa od razu powinny nam się ładnie rozwarstwić, tworząc trójkolorowa kompozycję. Smacznego!





5 komentarzy: