Bez gotowania bez pieczenia,

Lody truskawkowe tylko dla dorosłych

środa, lipca 17, 2013 Anonimowy 4 Comments

Czym się różnią lody dla dzieci od tych dla dorosłych? Te drugie zawierają alkohol. Przygotowuje się je wyjątkowo prosto i smakują wybornie. Zaczynamy!



Składniki
  • pół kilograma dojrzałych truskawek
  • pół szklanki likieru jajecznego

Sposób wykonania
Truskawki miksujemy na gładką masę. Gdy będzie gotowa, dokładnie mieszamy ją z likierem. Jeśli masa będzie mało słodka (to zależy od truskawek), można dosłodzić nieco cukrem pudrem.
Całość przekładamy do plastikowego pudełka i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny mieszamy. Alkohol z likieru sprawi, że masa nie skamienieje, tylko uzyska odpowiednią konsystencję. Po ok. trzech godzinach lody można serwować. Smacznego!

4 komentarze: