grzyby,

Pachnące latem risotto z kurkami

niedziela, września 14, 2014 MM 4 Comments

Sezon na kurki ciągle trwa. A jeśli są kurki, musi też być risotto, czyli włoska specjalność, podawana w północnych regionach kraju. Aby risotto smakowało podobnie jak w Italii, wykorzystać musimy  dobry ryż do tej potrawy. Natomiast dodatek dobrego parmezanu pozwoli nad daniem postawić kropkę nad "i".


Składniki
  • 300 g ryżu arborio
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 70 g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Kurki płuczemy, osuszamy i smażymy na łyżce masła, po czym odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i szklimy. Do cebuli wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Masło powinno pokryć dokładnie ziarna ryżu. Gdy tak się sanie, stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu zagotowany wcześniej bulion.  Kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Gotujemy w ten sposób risotto przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i ew. rozmarynem. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy kurki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i 1 łyżkę masła, mieszamy.



4 komentarze:

  1. Takie risotto rzeczywiście pachnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, aż chce się jeść takie lato na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, smak lata :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, marzę o takim

    OdpowiedzUsuń