Beskidy,

Placki ziemniaczane

niedziela, sierpnia 12, 2012 Anonimowy 0 Comments

To danie wywołuje uśmiech niemal na każdej twarzy. Jest proste, tanie i smaczne. Można je jadać na wiele sposobów – jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem. Zwykle jada się je smażone na oleju, choć na Śląsku i w Beskidach placki ziemniaczane wypieka się na blasze.

 
Składniki
  • kilogram  ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • czosnek (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć z każdej strony do zarumieniena.
Jeśli placki będa podawane na słodko, lepiej nie dodawać cebuli i czosnku oraz zmniejszyć ilość soli.
fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: