Cataplana,

Cataplana z Ryb i Owoców Morza

czwartek, września 06, 2012 MM 0 Comments

Cataplana to portugalska potrawa i zarazem nazwa metalowego naczynia, w którym jest przygotowywana. Cataplana może zawierać tylko ryby i owoce morza bądź łączyć je z kawałkami mięsa czy kiełbasy.


 Cataplana z Ryb i Owoców Morza.
wg przepisu Restauracji Pateo Velho z Hotelu Tivoli Lagos

Składniki dla 1 osoby:
  • 600 gr ryby morskiej bez ości
  • 200 gr krewetek
  • 120 gr przegrzebków
  • 2 duże małże
  • 450 gr pomidorów
  • 200gr zielonej papryki
  • 250 gr cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka stołowa Brandy
  • 350 gr ziemniaków w talarkach
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Pokroić drobno pomidory, paprykę i cebulę, zeszklić na oliwie z czosnkiem i połową białego wina. Przełożyć na dno cataplana, a na to ziemniaki, rybę, owoce morza, resztę białego wina, brandy i kolendrę. Zamknąć cataplana i dusić ok. 15 minut na średnim ogniu.


0 komentarze: