grzyby,

Kurki - do kompletu z jajkami

niedziela, września 30, 2012 MM 0 Comments

Wolę nazwę "kurki" niż zbyt (jak dla mnie) oficjalną "pieprznik jadalny". Przecież kurka to kurka, prawda? Niewielki, żółciutki grzybek, kojarzący się  najczęściej z wykwintnymi daniami. Nawet zwykłą jajecznicę potrafi uszlachetnić.
Kurka to jeden z tych grzybów, które mogą próbować zbierać nawet osoby, które zupełnie się na grzybach nie znają (choć i tak potem lepiej pokazać je komuś bardziej zaawansowanemu w poszukiwaniu runa leśnego).
Kurka występuje na terenie całego kraju i nie sposób pomylić ją z innym gatunkiem. Jej kapelusz wygląda bardzo charakterystycznie i może osiągać rozmiary nawet 10 cm. Jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwy smak kurek, lepiej szukać mniejszych okazów.

Ma korzenny, lekko owocowy zapach. Niektórzy są zdania, że pachnie... morelami. Delikatny, lekko pieprzowy posmak znakomicie komponuje się z mięsem i warzywami. Można je jadać w sosach lub marynować.Zastosowań jest tyle, ile gospodyń.

Jedzmy kurki, bo są nie tylko smaczne, ale tez zdrowe. Zawierają witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas. Chronią przed rakiem.
Smacznego!



0 komentarze: