fast food,

Słowo o najpopularniejszym fast foodzie

środa, września 12, 2012 MM 0 Comments

Fish ‚n’ chips spróbować musi każdy, kto przybywa do Wielkiej Brytanii. To na Wyspach najpopularniejszy fast food. Niektórzy twierdzą, że ryba z frytkami powinna figurować w godle tego kraju.




Restauracje podające jedzenie z każdego zakątka świata, przytulne puby z tradycyjnym menu, wyszukane lokale serwujące najlepsze dania współczesnej kuchni regionalnej – w Wielkiej Brytanii znajdziesz wszystko. Jednak nikt nie ma wątpliwości, że najpopularniejszym daniem od lat jest fish ‚n’ chips. Ryba z frytkami jako potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku. Miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb
Na Wyspach działa obecnie ponad 8000 barów podających rybę z frytkami, potrawę uwielbianą zarówno przez kolejne pokolenia Brytyjczyków, jak i przez turystów.

Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę (dziś ze względów higienicznych jest to zabronione). Jednak ryba z frytkami to nie tylko coś na szybko, podawane w tanich pubach. To tradycyjne danie stało się również bardzo popularne w  najlepszych brytyjskich restauracjach, a przepis na nią jest uwzględniany w książkach kucharskich, z drobnymi modyfikacjami wprowadzanymi przez najlepszych szefów kuchni.
Jakiej ryby możemy spodziewać się w poszczególnych częściach kraju? W Północnej Irlandii i Szkocji zjemy popularne regionalne potrawy z witlinka, a na południu Anglii – z płaszczki. Jeśli mamy ochotę na coś konkretniejszego, zjedzmy mintaja, który z powodzeniem zastępuje dorsza i łupacza.
Jednak sama ryba to nie wszystko. Sekretem dobrze przygotowanego dania jest panierka, w której usmażona jest ryba i świeżość ziemniaków z których zrobione są frytki. Czego jeszcze nie może zabraknąć? Mushy peas, czyli puree z groszku i pysznego sosu.


0 komentarze: