góry,

Oscypek! Król z gór!

piątek, lutego 08, 2013 MM 0 Comments

Góry, narty, wyjątkowa atmosfera i... oscypek oczywiście. Czy jest ktoś, kto odwiedza polskie góry i nie zna jego smaku? Mam wątpliwości.

Oscypek to twardy wędzony ser wyrabiany z mleka owczego - od wieków ręcznie, w pasterskiej bacówce na hali. Zwykle produkowany jest  w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla regionu (głównie Podhala) zdobieniem brzegów.
Jak już wspomniałam, oscypki większość z nas jada w górach podczas zimowych ferii. Tymczasem są one wyrabiane od maja do września - w tym czasie najlepiej rozkoszować się ich słonawym smakiem.

Od 2 lutego 2007 góralskie oscypki są polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne. Muszą być wyrabiane według ścisłej receptury. Niestety, nie zawsze tak jest. Co więcej - oscypki są najczęściej podrabianymi serami w Polsce. Wystarczy chwila nieuwagi, a kupimy "scypek", "ocypek" lub po prostu "górski ser". A to już nie to samo co prawdziwy oscypek. Pamiętajmy więc, że wiele serów (nawet tych sprzedawanych w górach) przypomina oscypki jedynie z wyglądu. Są produkowane na masową skalę, głównie z mleka krowiego.

Jak przygotować oscypek
Przepis

Oscypek najlepiej smakuje gdy jest ciepły. Wystarczy pokroić go w plastry o grubości ok. 1 cm, wrzucić na rozgrzany olej na patelni i usmażyć z obu stron. Podawać z konfiturą z żurawiny.
Smacznego!


0 komentarze: