Egipt,

Jej wysokość PIZZA

sobota, lutego 09, 2013 MM 0 Comments

Kto wie skąd wzięła się najsłynniejsza na świecie włoska potrawa? Może się to wydać dziwne, ale najprawdopodobniej to Egipcjanie są winni całemu zamieszaniu? Choć tak naprawdę placki chlebowe to jedno z najstarszych dań przygotowywanych przez człowieka naukowcy twierdzą, że właśnie w kuchni Egipcjan istniało już coś, co możemy nazwać pierwowzorem pizzy. Podobno urodziny faraona uświetniano piekąc chlebowe placki z ziołami. Rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który był podstawą dania znali też starożytni Grecy. Placki chlebowe z różnymi dodatkami – oliwkami i przyprawami – nazywali plankuntos.


Źródła mówią, że po raz pierwszy słowo „pizza” pozostające w swej pisowni i w formie która nie zmieniła się do dziś, pojawiło się już około 997 r. we Włoszech. Samo słowo pochodzi najprawdopodobniej od łacińskiego słowa picea, którym Rzymianie określali bochen chleba w piecu.
Jest jednak coś, co z całą pewnością pozwala mówić o daniu jako o pizzy. To sos pomidorowy. Cóż, zanim pomidor został sprowadzony do Europy z Ameryki w XVI wieku, uważany był za warzywo trujące. Jednak bieda sprawiła, że już w XVIII wieku stał się powszechnie dodawany do płaskiego chleba w rejonach Neapolu.
My sami nie byliśmy w tyle. Źródła mówią, że na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej Królowej Bony z Królem Polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami.
Na przestrzeni lat wiele się jednak zmieniało. Pizza, jaką znamy obecnie, powstała w 1899 roku. Przygotował ją neapolski kucharz Raffaele Esposito na cześć odwiedzającej wówczas miasto królowej Włoch wraz z małżonkiem – Margherita i Umberto di Savoia. Kucharz chciał popisać się talentem, pizza musiała być oryginalna. Esposito przygotował trójkolorową pizzę w barwach włoskiej flagi. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał ją „Margherita”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzatę.

0 komentarze: