boczek,

Wiejska tarta z boczkiem i cebulą

niedziela, lutego 24, 2013 Anonimowy 4 Comments

Wytrawna lub na słodko... tartę można robić na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Ten wypiek jest niezwykle popularny w kuchni francuskiej. Warto się wysilić i zrobić taką w domu.
Dzięki dużej zawartości tłuszczu, jej ciasto posiada charakterystyczną, kruchą strukturę. A dodatki? Dziś na słono.



Ciasto na 1 tartę

Średnica formy ok. 25 cm. Warto zrobić z podwójnej porcji i jedną z nich zamrozić. Kolejnym razem będzie mniej pracy.

Składniki na ciasto

  •     250 g pszennej mąki
  •     125 g zimnego masła
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     40 ml zimnej wody

Przygotowanie ciasta

Najprościej jest skorzystać z melaksera lub innego robota kuchennego z końcówką do ciast. Poza tym, że nie ubrudzimy się, zaletą tego rozwiązania jest fakt, iż nie ocieplimy zbyt bardzo masła, co w przypadku kruchych ciast jest istotne.
Do melaksera wrzucamy mąkę, masło, sól i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Teraz trzeba użyć rąk. Krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję.
Jeśli nie posiadamy robota kuchennego, najpierw nożem siekamy masło z mąką i solą, a gdy się już połączą, rękami łączymy wszystkie składniki na masę. Podobnie jak w przypadku wyrabiania robotem, gdy ma  ziarnistą konsystencję, wlewamy wodę i wyrabiamy niezbyt długo na gładka masę.

W obu przypadkach z gotowego ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki
na 2-3 godziny. Musi się dobrze schłodzić. Jeśli zrobiliśmy podwójną porcje, jedną z nich mrozimy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą formę. Dobrze wylepiamy brzegi. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie farszu.

Gdy ciasto się schłodzi, nakłuwamy je widelcem, przykrywamy aluminiową folią i obciążamy suchym grochem lub fasolą. Ten zabieg spowoduje, że podczas pieczenia ciasto się nie wybrzuszy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut (krawędzie lekko się zrumienią). Po tym czasie wyciągamy ciasto, usuwamy obciążenie, studzimy i układamy dowolny wytrawny farsz. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i ponownie pieczemy ok. 30 minut.



Farsz boczku i cebuli

  • 200 g chudego boczku
  • 4 duże cebule
  • pół czerwonej papryki
  • ząbek czosnku 
  • 200 ml śmietany 12 proc.
  • 6 jajek
  • 100 g startego sera żółtego (raczej miękki)
  • sól, pieprz



Boczek pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić pokrojoną cebulę, pokrojoną w paski paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko uzmażyć.
W misce dokładnie wymieszać śmietanę z jajkami i przyprawami. Do masy dodać boczek z cebulą. Wylać wszystko na tartę, posypać serem i zapiekać 30 - 40 minut. Powinna się zarumienić.
Smacznego.



4 komentarze: