przepis,

Zupa ogórkowa

środa, lutego 27, 2013 MM 0 Comments

Gdy za oknem chłód, trzeba się czymś rozgrzać. Może być na przykład... zupa ogórkowa. 
Zrobią ją nawet osoby bez wielkich zdolności kulinarnych.



Składniki

  • 40 dag żeberek (mogą być części rosołowe kurczaka)
  • 3-4 ziemniaki (zależnie od wielkości)
  • Zestaw włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka, por)
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz
  • 4 duże ogórki kiszone (najlepiej domowe)
  • Koperek (może być suszony)
  • Średniej wielkości garnek

Sposób przygotowania

Mięsne kawałki gotujemy z włoszczyzną, (drobno pokrojoną) solą i pieprzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po ok.  pół godzinie, gdy powstanie rosół, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej, aż ziemniaki zmiękną. Na tarce o grubych oczkach trzemy ogórki i wrzucamy je do zupy. Nie możemy dodać ogórków, zanim ziemniaki nie zmiękną, ponieważ w kwaśnej zupie się nie ugotują. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na chwile przed wyłączeniem, wrzucamy koperek.
Osobiście nie zabielam zup, ale jeśli ktoś lubi, może dodać śmietanę.
Smacznego!



0 komentarze: