knedle,
Pomysłów na potrawy z zielonymi szparagami nie brakuje. Najsmaczniejsze są najprostsze dania. Wystarczy trochę oliwy i wyczarujemy coś wspaniałego. Dziś proponuję spaghetti.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Powinien być al dente.
Szparagi kroimy, poza końcówką, która jest najdelikatniejsza. W drobną kostkę kroimy też czosnek
Czosnek smażymy przez dwie minuty na oliwie. Gdy zacznie pachnieć, dorzucamy szparagi. Całość delikatnie solimy i smażymy ok trzech minut. Szparagi łączymy z makaronem. Smacznego!
Czas zielonego szparaga
Kiedy podczas zakupów trafiłam na stoisko z warzywami, mój wzrok od razu skierował się na zielone i soczyste szparagi. Niedawno wróciłam z Włoch, z Południowego Tyrolu. Po raz pierwszy w tym roku jadłam tam szparagi. W tym rejonie sezon na te delikatne warzywa rozpoczął się jeszcze w marcu. Knedle ze szparagami, jakie jadłam w hotelu Hotelu Goldene Rose w dolinie Val Senales i w schronisku Bella Vista (Val Senales, Maso Corto), nie miały sobie równych - z pewnością jeszcze o nich napiszę.Pomysłów na potrawy z zielonymi szparagami nie brakuje. Najsmaczniejsze są najprostsze dania. Wystarczy trochę oliwy i wyczarujemy coś wspaniałego. Dziś proponuję spaghetti.
Spaghetti ze szparagami - przepis
Składniki
(na jedną osobę)
- 100 g. makaronu spaghetti
- 3 zielone szparagi
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- szczypta soli
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Powinien być al dente.
Szparagi kroimy, poza końcówką, która jest najdelikatniejsza. W drobną kostkę kroimy też czosnek
Czosnek smażymy przez dwie minuty na oliwie. Gdy zacznie pachnieć, dorzucamy szparagi. Całość delikatnie solimy i smażymy ok trzech minut. Szparagi łączymy z makaronem. Smacznego!
0 komentarze: