Desery i ciasta,

Miodownik - smak rodzinnych spotkań

sobota, kwietnia 06, 2013 MM 3 Comments

Cudowny, delikatny krem i chrupiące orzechy... Któż może się oprzeć temu ciastu?
Miodownik to smak rodzinnych spotkań i fantastycznej atmosfery.


Miodownik - przepis

Składniki

Ciasto:
  • 500 g pszennej mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem i na nim układamy ciasto. Każdy placek pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. C.

Masa
  •     2 szklanki mleka
  •     6 łyżek kaszy manny
  •     1/2 szklanki cukru pudru (można więcej)
  •     2 opakowania cukru waniliowego
  •     200 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość podgrzewamy. Gdy mleko będzie ciepłe, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż masa zgęstnieje, często mieszając aby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach gotowania zdejmujemy z ognia i studzimy. Warto ją przykryć, aby nie powstał "kożuch".
Masło ubijamy mikserem i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. W ten sposób powstanie puszysty krem.


Polewa
  • Dwie tabliczki roztopionej czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 100 g uprażonych włoskich orzechów 
Jak przygotować ciasto?

Placki przekładamy puszystym kremem. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą i posypujemy orzechami.
Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze.





3 komentarze: