Desery i ciasta,
Miodownik to smak rodzinnych spotkań i fantastycznej atmosfery.
Masło ubijamy mikserem i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. W ten sposób powstanie puszysty krem.
Polewa
Placki przekładamy puszystym kremem. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą i posypujemy orzechami.
Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze.
Miodownik - smak rodzinnych spotkań
Cudowny, delikatny krem i chrupiące orzechy... Któż może się oprzeć temu ciastu?Miodownik to smak rodzinnych spotkań i fantastycznej atmosfery.
Miodownik - przepis
Składniki
Ciasto:
- 500 g pszennej mąki
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem i na nim układamy ciasto. Każdy placek pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. C.
Masa
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru pudru (można więcej)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
Masło ubijamy mikserem i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. W ten sposób powstanie puszysty krem.
Polewa
- Dwie tabliczki roztopionej czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 100 g uprażonych włoskich orzechów
Placki przekładamy puszystym kremem. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą i posypujemy orzechami.
Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze.
mm...wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńCudny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Dobrze też smakuje. Polecam
OdpowiedzUsuń