Desery i ciasta,

Proste tatraletki z jabłkami

poniedziałek, kwietnia 29, 2013 Anonimowy 2 Comments



Jak to zrobić - przepis

Składniki

  •     250 g pszennej mąki
  •     125 g zimnego masła
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1/2 łyżeczki cukru
  •     40 ml śmietany
  •     1 żółtko 
  • dwa jabłka
  • dwie łyżki mielonych migdałów
  • dwie łyżki migdałów w płatkach
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • dwie łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie ciasta

Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Możemy wyłożyć nim małe foremki lub, jak w tym przypadku zwyczajnie rozwałkować i piec na blaszce. Ja rozwałkowałam ciasto na okrągłe placki.W tej formie nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy.

Zimne placki  posypujemy mielonymi migdałami i na nich układamy pokrojone w plastry jabłka. Migdały wchłoną skok z jabłek, dzięki czemu ciasto nie będzie mokre. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy zurawinę i migdały.
Całość zapiekamy w 200 st. ok. 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, a migdały się przyrumienią. Wyśmienicie smakuje z waniliowymi lodami.






2 komentarze: