Desery i ciasta,
Jak to zrobić - przepis
Składniki
Przygotowanie ciasta
Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Możemy wyłożyć nim małe foremki lub, jak w tym przypadku zwyczajnie rozwałkować i piec na blaszce. Ja rozwałkowałam ciasto na okrągłe placki.W tej formie nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy.
Zimne placki posypujemy mielonymi migdałami i na nich układamy pokrojone w plastry jabłka. Migdały wchłoną skok z jabłek, dzięki czemu ciasto nie będzie mokre. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy zurawinę i migdały.
Całość zapiekamy w 200 st. ok. 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, a migdały się przyrumienią. Wyśmienicie smakuje z waniliowymi lodami.
Proste tatraletki z jabłkami
Jak to zrobić - przepis
Składniki
- 250 g pszennej mąki
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 ml śmietany
- 1 żółtko
- dwa jabłka
- dwie łyżki mielonych migdałów
- dwie łyżki migdałów w płatkach
- dwie łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie ciasta
Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Możemy wyłożyć nim małe foremki lub, jak w tym przypadku zwyczajnie rozwałkować i piec na blaszce. Ja rozwałkowałam ciasto na okrągłe placki.W tej formie nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy.
Zimne placki posypujemy mielonymi migdałami i na nich układamy pokrojone w plastry jabłka. Migdały wchłoną skok z jabłek, dzięki czemu ciasto nie będzie mokre. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy zurawinę i migdały.
Całość zapiekamy w 200 st. ok. 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, a migdały się przyrumienią. Wyśmienicie smakuje z waniliowymi lodami.
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuń