Dzień Marchewki,
Zupa marchwiowa - Przepis
Ta zupa nie jest dla dzieci
Czerwona warzywo doczekało się swojego święta. Właśnie dzisiaj (5 kwietnia), obchodzimy Dzień Marchewki. Czy warto ją jeść? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam.
Marchew to warzywo z rodziny... selerowatych.
Ma wyjątkowo mało kalorii (27 kcal w 100 g). Jest za to bardzo zdrowa. Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy. Powinny ją jadać osoby marzące o ładnym kolorze skóry, którym marzy się piękna i zdrowa opalenizna, a nie chcą spędzać zbyt dużo czasu na słońcu czy w solarium
Z okazji święta, warto dziś marchewce poświęcić trochę czasu. Proponuję zupę krem.
Marchew to warzywo z rodziny... selerowatych.
Ma wyjątkowo mało kalorii (27 kcal w 100 g). Jest za to bardzo zdrowa. Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy. Powinny ją jadać osoby marzące o ładnym kolorze skóry, którym marzy się piękna i zdrowa opalenizna, a nie chcą spędzać zbyt dużo czasu na słońcu czy w solarium
Z okazji święta, warto dziś marchewce poświęcić trochę czasu. Proponuję zupę krem.
Zupa marchwiowa - Przepis
Składniki
litr dobrego rosołu (gotowanego w domu na drobiu i warzywach)
30 dag marchwi
1 papryczka chili (lub szczypta pieprzu cayenne)
Sposób przygotowania
Jeśli mamy gotowy rosół, dalsze wykonanie zupy jest banalne. W rosole gotujemy marchew z pokrojoną drobno papryczką. Jeśli rosół nie był solony, dodajemy sól do smaku.
Gdy marchew jest miękka, całość miksujemy. Gęstość zupy regulujemy zależnie od własnego gustu. Ja lubię gęsta, jednak dodatek łyżki rosołu sprawi, że zupa stanie się rzadsza.
Smacznego!
0 komentarze: