Cypr

Cypr - kraina świeżych smakołyków

poniedziałek, maja 27, 2013 MM 0 Comments

Kiedy wiatr smaga twarz, a słońce wdziera się przez słoneczne okulary do oczu, smaki zaczynają się wyostrzać. Wie to każdy, kto choć raz odwiedził Cypr. Wyspa Afrodyty jest rajem dla wszystkich miłośników dobrej kuchni.




Jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego ma wiele do zaoferowani każdemu, kto na nią zawita. Ruch turystyczny koncentruje się głównie w Nikozji, Limassol, Larnace, Pafos i Ayia Napie. Każde z tych miejsc ceni sobie nieco odmienne smaki. Poza większymi miastami warto przystanąć na chwilę w małych cypryjskich wioskach. Tu też kuchnia zaskakuje, a mieszkańców cechuje ogromna serdeczność. Jak na dłoni zobaczymy na Cyprze, że jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Gościnność i towarzyskość są głęboko zakorzenione w cypryjskiej psychice do tego stopnia, że dogadzanie ludziom stało się wręcz sztuką. Oczywiście każde spotkanie towarzyskie odbywa się tu przy suto zastawionym stole. Niektórzy twierdzą nawet, że Cypryjczycy uznają jedzenie za swój sport narodowy.
Na wyspie dominuje prosta, smaczna i obfita kuchnia. Główny nacisk kładzie na świeże składniki, pikantne przyprawy i zdrową oliwę z oliwek. Ktoś, kto jada jak przysłowiowy wróbelek, musi się mieć na baczności. Może dla spokoju od razu nastawić się na przywiezienie z wakacji dwóch kilo więcej? Odwiedzający Cypr wielbiciele wielbiciele ryb i owoców morza z pewnością będą zadowoleni. Wybór jest duży, jednak dania te nie należą do najtańszych. Więcej bowiem jada się tu mięs.



0 komentarze: