Dieta Dukan,

Grillowane szparagi na patyku

piątek, lipca 12, 2013 Anonimowy 2 Comments



Proste rzeczy mogą być wykwintne. Świadczy o tym choćby ta potrawa. Proponuje skorzystać, bo na szparagi już za chwile przestaną pojawiać się w naszych sklepach. Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, nie wymagają obierania. Moim zdaniem są też bardziej soczyste.
Potrawę przygotowuje się bardzo szybko. Równie szybkie jest grillowanie.

Składniki
  • Zielone szparagi
  • Pierś z kurczaka
  • Przyprawy
  • Patyki do szaszłyków

Sposób wykonania
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy końcówki. Szaragi złamią się w  miejscu, które nie jest już zdrewniałe. Szparagi kroimy na części - każdego na dwie lub trzy.
Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą i ulubionymi ziołami.
Szparagi i paski kurczaka nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków. Proponuje wcześniej moczyć patyki przez pół godziny z zimnej wodzie. dzięki temu nie przypalą się podczas pieczenia. Całość układamy na grillu. W warunkach domowych można użyć patelni grillowej. Świetnie smakuje w towarzystwie zazików. Smacznego!

2 komentarze:

  1. musze kiedyś spróbować bo brzmi niesamowicie
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. I jest proste do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń