Bombardino,

Bombardino - przepis na włoski smak

niedziela, grudnia 29, 2013 MM 1 Comments

Jedni mówią, że piją by się rozgrzać po kilku godzinach spędzonych na stoku, inni nie ukrywają, że zwyczajnie kochają ten smak. Bombardino w Południowym Tyrolu piją niemal wszyscy.  Fakt, alkoholowy drink bardziej jest popularny wśród płci pięknej, jednak nie  brakuje panów, którzy jajeczny napój traktują trochę jak deser. W końcu kto nie lubi słodyczy.


Jak zrobić bombardino?


Składniki 
(dla 1 osoby)
  • 2/3 części oryginalnego bombardino  (jeśli nie mamy to używamy zabajone lub w ostateczności ajerkoniaku)
  •  1 cześć brandy, rumu lub whisky
  • bita śmietana
  • starta czekolada lub kakao kakao

Sposób przygotowania

Alkohol łączymy i delikatnie podgrzewamy. We włoskich barach robi się to dyszą ekspresu do kawy. Całość przelewamy do szklanki lub kieliszka. Napój  dekorujemy bitą śmietaną i (jeśli lubimy) posypujemy czekoladą lub kakao.



 

1 komentarz:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie :) Nigdy nie próbowałam, ale jestem pewna, że taki słodki drink by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń