Bombardino,

Włoskie smaki z Południowego Tyrolu

poniedziałek, stycznia 06, 2014 Anonimowy 0 Comments



Południowy Tyrol (Seiser Alm) to najbardziej wysunięta na północ prowincja Włoch. I choć od Rzymu dzieli go sporo kilometrów i przytulony jest do Austrii, a nawet Szwajcarii, są to Włochy pełną gębą, choć inne. Region ten z powodzeniem łączy w sobie alpejski spokój z włoską radością życia i mnóstwem słońca.
Pomimo napływu turystów z wielu zakątków Europy, wioski górskie zachowały swój pierwotny charakter i urok. Głęboko zakorzeniona jest tu tradycja, czego doświadczyć można na przykład w górskich chatkach, gdy zatrzymamy się w nich na odpoczynek po kilkugodzinnym szusowaniu. Carpaccio z jagnięciny z dzikimi ziołami i chabrami, kremowa zupa z kwiatami lipy, szkląca się miodem pierś przepiórki – to tylko próbki z możliwości gospodarzy.




                                            Przepis na Kaiserschmarren - KLIK



0 komentarze: