Boże Narodzenie,

Karp w aromatycznej galarecie

wtorek, grudnia 24, 2013 Anonimowy 0 Comments

Karp w galarecie to danie, które można jeść do woli. Smaczna ryba przygotowana w ten sposób jest idealną potrawą dla osób na diecie. Zawiera minimalną liczbę kalorii. Informacje w jaki sposób pozbawić karpia charakterystycznego zapachu znajdziecie tu -> KLIK

Składniki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg filetów z karpia
  •  1 cebula
  • 3-4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania
Włoszczyznę i cebulę obrać i ugotować w litrze wody, dodając sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, wywar odcedzić.  Oczyszczonego i pokrojonego w dzwonka karpia włożyć do wywaru z warzyw. Rybę gotować na małym ogniu przez 5-10 minut (zależnie od wielkości kawałków. Gdy ryba będzie ugotowana, ostrożnie wyjąć ją z wody. Do bulionu dodać żelatynę i wymieszać. W formie  lub głębokim talerzu układać rybę, ozdabiając ją pokrojoną marchewką, pietruszką, jajkiem, groszkiem... Wszystko zalać wystudzonym wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce. Po godzinie danie powinno być gotowe. Smacznego!

0 komentarze: