fast food,

Południowy Tyrol: W królestwie knedla

czwartek, marca 13, 2014 MM 1 Comments

Włochy kojarzą się wam z wyłącznie pizzą i spaghetti? To bardzo źle. Powinny się wam kojarzyć także z knedlami!


Paul Grüner, rosły góral z Val Senales (Schnalstal), to zapalony hotelarz, snowboardzista i kucharz Jego pasją są… knedle. Jak smakują, przekonać się można w należącym do niego schronisku Bella Vista i hotelu-restauracji „Zur Goldenen Rose” w Certosie (Karthaus), kilkanaście kilometrów poniżej Maso Corto, w środkowej części doliny Senales.

Pod złotą różą

Knedle są symbolem kuchni tyrolskiej. Mimo mody na specjały amerykańskie czy azjatyckie, w Południowym Tyrolu zachowały poczucie tożsamości. W głowie naszego bohatera zrodził się więc koncept „Ö wie KnÖdel”. Grüner postanowił miejscowym  smakołykom nadać wymiar międzynarodowy. Knedlowe menu poszerzył też o zaskakujące dla miejscowych smaki. W restauracji Pauliego można delektować się całym knedlowym menu – od lekkich przystawek, przez ciężkie dania główne, aż po deser. Tutejsi kucharze zagniatają knedle z burakami, truflami, krewetkami, grzybami, a nawet z dziczyzną. Dla koneserów jest też wersja na słodko – z czekoladą albo morelami. Smak to też perfekcyjna receptura – do produkcji knedli nie używa się mąki, robi się je wyłącznie z suchej bułki moczonej w mleku, jajek i wybranych dodatków. Dzięki temu są jedwabiste i miękkie. To też powoduje, że w Certosie do knedli podaje się tylko widelec – krojenie ich nożem byłoby zniewagą dla szefa kuchni, a przynajmniej sugestią, że nie przyłożył się do pracy.
Ale „Zur Goldenen Rose” to nie tylko smaczna kuchnia. To też wyjątkowe miejsce na odpoczynek i relaks. Hotel wykorzystuje własną linię produktów do zabiegów kosmetycznych w spa. Bogata w minerały najczystsza woda źródlana z lodowca Val Senales jest bazą dla wyjątkowej i ekskluzywnej linii produktów kosmetycznych: GLACISSE ®. Oferowane na miejscu zabiegi to dla skóry czysty luksus z wielką mocą gór. Kto chce ten stan zachować na dłużej, może zakupić komplet kosmetyków do domowego spa.

Knedle na stoku

Paul Grüner jest też gospodarzem schroniska Bella Vista na stokach powyżej Maso Corto (Kurzras), znajdującego się bezpośrednio przy całorocznym terenie narciarskim na lodowcu Val Senales (Schnalstal). I tu rozpieszcza swoich gości pysznymi knedlami. Przyznać trzeba, że okraszone widokiem na otaczające trzytysięczniki, smakują wyjątkowo.



Tyrolski fast-food
Knedlowa kolacja u Grünera to sybaryckie przeżycie, jednak założenie projektu „Ö wie KnÖdel” są raczej proletariackie. Marzeniem naszego bohatera jest, by jego ukochane danie stało się modnym i zdrowym posiłkiem na każdą okazję. Zdaniem Pauli’ego knedle to nic innego jak tyrolski fast-food, podobny do japońskiego sushi, czy niemieckiego currywurst, włoskiej pizzy, czy angielskiego fish n’chips. Grüner chciałby stworzyć sieć prostych knedlowych barów w wielkich miastach i w ośrodkach turystycznych, nieopodal uniwersytetów, centrów handlowych i biurowych sieci. W jego knedlarniach ta tradycyjna alpejska potrawa potraktowana ma być w sposób nowoczesny. Zanim to jednak nastąpi, na oryginalne knödeln trzeba się wybrać do Val Senales.

1 komentarz:

  1. rewelacyjnie zdjęcia, zazdroszczę widoków i takiego dobrego jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń