Chłodnik Litewski,

Chłodnik litewski nie tylko na upały

sobota, maja 24, 2014 MM 4 Comments





Smaczna i zdrowa - czego chcieć więcej od idealnej zupy? Chłodnik litewski ma w sobie wszystko, co oferuje nam wiosna - mnóstwo warzyw i cudowną delikatność. 

Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Oryginalny przepis podaje, że powinien być robiony na kwaśnej śmietanie  lub kwaśnym mleku. W mojej wersji występuje jogurt grecki. Jest gęsty, dzięki czemu zupa zyskała cudowną aksamitność. Stare przepisy zalecały też dodatek z wywarów mięsnych. Ten dodatek wydaje się zbyteczny, bowiem posmak zimnego rosołu potrafi zepsuć smak tej fantastycznej zupy.

Składniki
  • duży pęczek boćwiny z młodymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek posiekanego kopru
  • pęczek posiekanego szczypioru
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru
  • sól, pieprz 
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania

Boćwinkę dokładnie wypłukać i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Całość zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego wywaru dodać jogurt grecki, po czym dodać pokrojone rzodkiewki, szczypior i koper. Całość dobrze wymieszać i schłodzić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!


4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie chłodniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń