Chłodnik Litewski,

Chłodnik litewski nie tylko na upały

sobota, maja 24, 2014 Anonimowy 3 Comments





Smaczna i zdrowa - czego chcieć więcej od idealnej zupy? Chłodnik litewski ma w sobie wszystko, co oferuje nam wiosna - mnóstwo warzyw i cudowną delikatność. 

Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Oryginalny przepis podaje, że powinien być robiony na kwaśnej śmietanie  lub kwaśnym mleku. W mojej wersji występuje jogurt grecki. Jest gęsty, dzięki czemu zupa zyskała cudowną aksamitność. Stare przepisy zalecały też dodatek z wywarów mięsnych. Ten dodatek wydaje się zbyteczny, bowiem posmak zimnego rosołu potrafi zepsuć smak tej fantastycznej zupy.

Składniki
  • duży pęczek boćwiny z młodymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek posiekanego kopru
  • pęczek posiekanego szczypioru
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru
  • sól, pieprz 
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania

Boćwinkę dokładnie wypłukać i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Całość zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego wywaru dodać jogurt grecki, po czym dodać pokrojone rzodkiewki, szczypior i koper. Całość dobrze wymieszać i schłodzić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!


3 komentarze: