bób,

Letnia sałatka z bobu, fety i łososia

sobota, sierpnia 09, 2014 MM 3 Comments

Latem bez wątpienia bób króluje na straganach i w ogródkach. Można z niego wyczarować całkiem sporo potraw, choć wiele osób jada go w najprostszy sposób - po ugotowaniu w osolonej wodzie.
Warto jednak włożyć nieco wysiłku i skomponować świeże, letnie i nieco oryginalniejsze menu.

Nie zapominajmy przy tym, że bób jest bogaty m.in. w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole, tiaminę i niacynę. Samo zdrowie.





Składniki
  • pół kg. bobu
  • trzy pomidory (najlepiej jak najbardziej mięsiste)
  • 150 g sera feta
  • pół młodej cebuli
  • 100 g wędzonego łososia
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • oliwa z oliwek
 Sposób wykonania

Bób gotujemy w osolonej wodzie (świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 15 minut), odcedzamy i studzimy. Gdy bób będzie zimny, obieramy go ze skórki.
Pomidory kroimy w kostkę, podobnie (ale bardzo drobno) kroimy cebulę. Na drobne kawałki kroimy łososia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do smaku sól i pieprz, oraz cytrynę i oliwę z oliwek. Całość mieszamy, posypujemy pokrojonym drobno koprem i pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę smaczne danie. Trzeba mieć tylko trochę cierpliwośći do obierania bobu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa sałatka, myślę, że bardzo by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń